logo

Nytt fra Q3: Eiendom

Hvordan påvirkes eiendom av støyulemper, ekspropriasjon og nye regler for leieforhold? Fra Høyesteretts vurdering av midlertidig verdireduksjon til forslagene om en ny boligleielov – vi gir deg oversikten over de viktigste oppdateringene fra tredje kvartal.

HR-2024-1717-A – Ekspropriasjon


Saken gjaldt krav på erstatning for støyulemper fra eierne av fem naboeiendommer til E18 i Bærum. Utbyggingen av E18 ble påbegynt i 2022, og skal vare til 2030. Det var klarlagt at ulempene for naboeiendommene i anleggsperioden overstiger tålegrensen etter naboloven § 2. Spørsmålet for Høyesterett var om den midlertidige verdireduksjonen som ulempene innebar, er et økonomisk tap etter naboloven § 9.

Høyesteretts flertall besvarte dette spørsmålet benektende, i motsetning til lagmannsretten. Høyesteretts flertall fant at det slikt tap bare oppstår hvis eiendommen blir solgt eller verdireduksjonen blir realisert på annen måte i løpet av anleggsperioden. Dersom eieren blir sittende med eiendommen til ulempene er borte, vil hans formuesstilling være den samme som før ulempene oppsto.

Ny boligleielov i sikte – siste utvikling

Husleielovutvalget har nylig foreslått en rekke endringer til gjeldende husleielov for boligleieforhold. Utvalget foreslår blant annet å innføre en rett for leietakere til å si opp leieavtalen når som helst og forlenge tidsbestemte avtaler. I tillegg foreslås det at minstetiden for tidsbestemte avtaler økes. Forslagene har allerede skapt reaksjoner og debatt, og det er ventet en aktiv høringsrunde før den nye boligleieloven kan vedtas.

Du kan lese mer om de foreslåtte endringene i vårt siste nyhetsbrev.

Nyhetsbrev

Vil du motta relevante nyheter og invitasjoner på e-post?