Nyhetsbrev: Høring om forslag til endringer i hvitvaskingsloven og hvitvaskingsforskriften - eiendomsmegling
For tiden pågår en høring angående forslag til endringer i hvitvaskingsloven og hvitvaskingsforskriften. Høringsnotatet er utarbeidet av Finanstilsynet. Enkelte av endringene tar sikte på å gjennomføre ventede EØS-rettslige forpliktelser i norsk rett, mens andre er foreslått på Finanstilsynets eget initiativ. Som en del av høringen har Finans Norge utarbeidet et notat om norske finansforetaks mulighet til å utveksle nødvendige kundeopplysninger for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering.
De viktigste endringsforslagene knyttet til eiendomsmegling er følgende:
Opphevelse av hvitvaskingsforskriften § 4-1 fjerde ledd om når eiendomsmeglere anses for å ha etablert et kundeforhold
Kundetiltak skal gjennomføres ved etablering av kundeforhold. For eiendomsmeglere som driver med eiendomsmegling inneholder hvitvaskingsforskriften § 4-1 fjerde ledd en presisering om at kundeforhold med oppdragsgiver anses for å være etablert når eiendomsmegleren har påtatt seg et salgs – eller kjøpsoppdrag. Denne bestemmelsen har skapt uklarhet rundt virkeområdet til hvitvaskingsloven ved andre oppdrag enn salgs – og kjøpsoppdrag.
Hvitvaskingsloven gjelder for eiendomsmeglere og eiendomsmeglingsforetak «i utøvelsen av deres yrke» og uavhengig av typen oppdrag eiendomsmeglingsforetaket påtar seg. Finanstilsynet vurderer at det normalt ikke er problematisk å fastslå når et kundeforhold er etablert på eiendomsmeglingsområdet, og foreslår derfor å ikke videreføre presiseringen i hvitvaskingsforskriften § 4-1 fjerde ledd for eiendomsmeglere og eiendomsmeglingsforetak.
Bestemmelsen har vært gjeldende tilsvarende for «boligbyggelag og advokater som driver med eiendomsmegling, når oppdraget gjelder slik virksomhet». For boligbyggelag vil bestemmelsen uansett ikke lenger ha selvstendig betydning, da boligbyggelag må ha tillatelse etter eiendomsmeglingsloven for å kunne drive eiendomsmeglingsvirksomhet.
For advokater og rettshjelpere som på klientens vegne utfører en transaksjon som gjelder fast eiendom, eller bistår ved planlegging eller utføring av transaksjon i forbindelse med kjøp og salg av fast eiendom eller virksomhet, vil det etter Finanstilsynets oppfatning heller ikke normalt by på problemer å fastlegge når kundeforholdet ble etablert.
Bestemmelsen foreslås dermed opphevet i sin helhet.
Andre forslag
Det foreslås blant annet en lagringsplikt for personopplysninger i ti år etter at kundeforholdet ble avsluttet eller transaksjonen ble gjennomført, der kundeforholdet eller transaksjonen har vært underlagt forsterkede kundetiltak.
Videre foreslås det to nye bestemmelser om avvikling av kundeforhold i hvitvaskingsforskriften, som regulerer henholdsvis håndtering av avvikling, herunder bruk av mindre inngripende tiltak i form av delvis avvikling, samt håndtering av kundemidler ved avvikling. Forslaget søker å gi en praktisk avklaring i forhold til hvordan avvikling skal skje i tilfeller hvor (enkelte) kundetiltak ikke lar seg gjennomføre.
Finanstilsynets høringsnotat kan leses her. Høringsfristen er 23. mars 2020.
Vårt anti-hvitvaskingsteam følger regelverksutviklingen og bistår med rådgivning knyttet til oppdatering, opplæring og implemetering av hvitvaskingsregelverket.