Svært få selskaper er upåvirket av spredningen av koronaviruset. I mange selskaper er hele eller deler av arbeidsstokken permittert. De fleste selskaper er i stor grad påvirket gjennom ulike tiltak implementert av myndighetene for å redusere smittespredning, samtidig som de må sikre en forsvarlig drift. I dette nyhetsbrevet gir vi en kortfattet oppsummering av gjeldende og midlertidige regler knyttet til noen av de mest sentrale spørsmålene som vi opplever at arbeidsgivere har knyttet til håndteringen av arbeidsforhold i dagens koronasituasjon.
HJEMMEKONTOR – KRAV OM SKRIFTLIG AVTALE?
- Forskriften som regulerer hjemmekontor gjelder ikke for kortvarig eller tilfeldig arbeid. Forskriften gjelder derfor som hovedregel ikke der hjemmekontor er innført som et smitteverntiltak som følge av koronapandemien. Dermed gjelder det heller ikke noe krav om skriftlig avtale om hjemmekontor.
- Arbeids- og sosialdepartementet har innkalt arbeidslivets parter til samtaler for å vurdere gjeldende regelverk og behovet for endringer. Inntil videre vil det være arbeidsmiljølovens regler som gjelder der arbeidsgivere har sine ansatte på hjemmekontor som et smitteverntiltak.
- Arbeidsgivere må vurdere om det likevel kan være hensiktsmessig å inngå midlertidige avtaler om hjemmekontor eller sette opp interne retningslinjer som regulerer noen av spørsmålene knyttet til hjemmekontor slik som tilgjengelighet og utstyr, mv.
- Arbeidstakere har ikke krav på å få dekket kostnader til utstyr på hjemmekontoret. Arbeidsgiver bør likevel legge til rette for at deres ansatte har nødvendig utstyr til disposisjon.
- Arbeidsgivere anbefales å involvere verneombud og AMU i den løpende vurdering av bruken av hjemmekontor i virksomheten, herunder å sikre at arbeidsmiljølovens krav overholdes og at arbeidshverdagen for ansatte tilrettelegges på best mulig måte.
FERIE OG FERIEAVVIKLING
- Det nærmer seg slutten av ferieåret, og mange arbeidsgivere opplever at ansatte har feriedager til gode. Arbeidsgiver plikter å se til at arbeidstakere avvikler ferien i løpet av ferieåret, og kan derfor pålegge slik ferieavvikling. Som hovedregel skal arbeidstaker varsles om dette to måneder i forkant, men både omstendighetene rundt koronapandemien og det faktum at det ikke er tilstrekkelig tid i gjenstående del av ferieåret til å varsle ferieavvikling med to måneder, kan etter vår vurdering gi grunnlag for å gjøre unntak.
- Dersom det av driftsmessige hensyn e.l. ikke er ønskelig å pålegge ferieavvikling, eller ansatte har for mange feriedager til gode, kan inntil to uker av den lovpålagte ferien avtales overført til neste år. Slik overføring krever skriftlig avtale. For avtalefestede feriedager gjelder det avtalefrihet – så fremt ikke tariffavtale tilsier noe annet, og partene kan derfor avtale overføring av slike avtalefestede feriedager i tillegg.
- Lovfestede feriedager som ikke er avviklet kan ikke utbetales. For avtalefestede feriedager gjelder det avtalefrihet, og partene kan i prinsippet avtale at uavviklede feriedager utbetales.
For utfyllende informasjon om ferieavvikling, se vårt nyhetsbrev: Slik kan arbeidsgiver styre ferieavviklingen.
PRIVATE REISER OG KARANTENE
- Dersom arbeidstaker ilegges karantene etter private reiser er dette arbeidstakers risiko. Arbeidstaker vil ikke ha krav på lønn, men vil kunne ha krav på sykepenger.
- Dersom en privat reise vil gi karantene ved hjemkomst og arbeidstaker derfor ikke kan utføre sitt arbeid i henhold til arbeidsavtalen, kan arbeidsgiver som hovedregel nekte arbeidstaker å gjennomføre slike private reiser. Brudd på slike føringer fra arbeidsgiver kan gi grunnlag for arbeidsrettslige sanksjoner slik som advarsel eller oppsigelse.
For utfyllende informasjon, se vårt nyhetsbrev: Koronaviruset: Dette må du som arbeidsgiver vite.
SYKEPENGER
- Arbeidstakere vil ha rett på sykepenger for fravær på grunn av COVID-19 eller mistanke om slik sykdom, eller hvis man er pålagt karantene av helsemyndighetene - og hjemmekontor ikke er mulig. Arbeidstakere som bryter nasjonale reiseråd vil imidlertid ikke ha rett på sykepenger.
- Arbeidsgiverperioden er redusert fra 16 til 3 dager for koronarelatert fravær. Det er en forutsetning at egenmeldingen/sykemeldingen dokumenterer at fraværet er koronarelatert. Arbeidsgiver forskutterer sykepenger fra dag 4 til dag 16, og får dette refundert fra NAV. For annet fravær gjelder den alminnelige arbeidsgiverperioden på 16 dager.
- Aktivitetskravet i ftrl. § 8-4 er redusert der arbeidstakers aktivitet/medvirkning ikke kan gjennomføres som følge av COVID-19 restriksjoner.
OMSORGSDAGER
- Utover de alminnelige sykdomstilfellene, vil arbeidstakere som er borte fra arbeidet fordi barnehage eller skole er helt eller delvis stengt som følge av COVID-19, ha rett til å ta ut omsorgsdager.
- Dersom særlige smittevernhensyn gjør det nødvendig å holde barnet hjemme fra skole eller barnehage, vil ansatte kunne ta ut omsorgsdager. Dette gjelder også dersom omsorgsdagene i utgangspunktet er brukt opp. Dette krever bekreftelse fra lege.
- Omsorgsdager kan overføres mellom omsorgspersoner hvis barnehage eller skole stenger på grunn av COVID-19.
- Den 1. juli 2020 ble antall omsorgsdager for alle arbeidstakere nullstilt. Som hovedregel betyr dette at alle arbeidstakere fra 1. juli 2020 fikk nye 10 omsorgsdager (15 omsorgsdager hvis man har tre eller flere barn).
- Arbeidsgivere skal yte omsorgspenger i til sammen 10 dager for kalenderåret 2020. Arbeidsgiver skal imidlertid forskuttere omsorgspenger utover dette og kreve refusjon fra NAV.
- Dersom de nye 10 omsorgsdagene er brukt opp, vil ansatte få ekstra omsorgsdager ved lokal stenging av barnehage eller skole.
REFUSJONSKRAV
- For arbeidsgivere som betaler full lønn for et tidsrom som arbeidstaker har rett på sykepenger eller omsorgspenger, er fristen for å kreve refusjon fra NAV utvidet fra 3 til 9 måneder. Per i dag gjelder denne ordningen til og med 31.12.2020. Arbeidsgivere må derfor sørge for å kreve refusjon innen utløpet av 2020.
I tiden fremover vil det med jevne mellomrom arrangeres «Digital morgenkaffe med AdeB» med varighet på 15-20 minutter. Hensikten er å tilby enkel tilgang til kortfattet faglig påfyll i aktuelle temaer. Den første Digitale morgenkaffen med AdeB vil arrangeres 3. desember 2020, kl. 08.30-08.50, med tema: «Fra permittering til nedbemanning: de viktigste hovedpunktene». Er du interessert i å delta? Send e-post til .
Merk at rådene i dette nyhetsbrevet kan endre seg avhengig av utviklingen av koronaviruset og helsemyndighetenes og regjeringens tiltak og Stortingets beslutninger. Alle bør holde seg oppdaterte på utviklingen ved å følge med på informasjon fra Folkehelseinstituttet og regjeringen. Har du spørsmål til hvordan din virksomhet skal håndtere tiltak i forbindelse med spredningen av koronaviruset, ta kontakt med vårt ekspertteam:
Knut Marius Sture, Eirin Kogstad Bendvold og Kristine Raffelsen Johnsen