Hopp direkte til innhold

Artikkel i Finansavisens Jusbilag: Tror på økt bruk av forlik, rettsmegling og voldgift

Partner Erlend Haaskjold er intervjuet i Finansavisens Jusbilag knyttet til hvordan koronakrisen utsetter rettssaker og skaper lengre kø i domstolene. Det kan føre til flere løsninger utenfor rettssalene og økt bruk av digitale løsninger.

– Vi ser at veldig mange saker rettsmegles, og vi ser mye større bruk av direkte forhandlinger. Jeg tror vi også kommer til å se en betydelig økning av voldgift fremover, sier Erlend Haaskjold. 

Partneren i Arntzen de Besche forteller om klare effekter av coronautsettelsene i domstolene. Ikke bare i form av at flere finner andre måter å løse tvistene på, men også om den samme historien som på arbeidsplasser flest: Nye digitale møteplasser som brukes mye mer.

Møtes i digitale rom

Ved rettsmegling kan man gjennomføre hele meglingen via internett. Dommeren og partene sitter i hver sine rom, og dommeren kan svitsje mellom dem. 

– Der du før måtte reise land og strand rundt, kan man nå sitte på hvert sitt kontor, helt fritt for smitte, og gjennomføre en tilnærmet fullverdig rettsmegling, sier Haaskjold.

Men han sier «tilnærmet fullverdig». Partene mister nemlig det å sette seg fysisk ned ved det samme bordet, se hverandre i øynene og prøve å finne en løsning. Det har kanskje ikke så mye å si i rent kommersielle saker. Men der det er følelser inne i bildet, mener Haaskjold at det hjelper å møtes så mye som mulig for å komme i mål. 

Rask beramming

Så er det den fordelen at man nå kan få berammet megling veldig raskt. Det er mye ledig tid i advokatenes kalender som ellers ville gått med til rettsforhandlinger. 

– Vi kan få berammet en rettsmegling nesten umiddelbart, og det øker sannsynligheten for å komme frem til en løsning, sier Haaskjold.

Han ser også at direkte forhandlinger brukes mye mer.

– Det er nå mye større vilje til å forsøke å løse saker og tvister ved direkte forhandlinger. 

Tar du ut en stevning nå, så er det veldig usikkert når den saken vil kunne gjennomføres, sier Haaskjold.

Les hele artikkelen i Finansavisens Jusbilag fra den 14. mai 2020 her.